Dedicated server floridadisebabkanberfungsisempatSuper cheap hostingalhamdulillah…Voip vpsVps windowsWeb space hostingwalking

Posts Tagged ‘Breastfeeding’

BREASTFEEDING SET

Supplemen Menyusu Lengkap yang Sesuai Dijadikan Hadiah Bersalin

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Breastfeeding, Breastfeeding Set (Set Bersalin), Set Supplement, Set YES Wellness Pack, Shaklee Products

“Kak, macam mana nak kasi banyak susu?”

“Kak, macam mana nak elakkan baby kita dari sakit sebab minum susu ibu je?”

“Kak, kalau baby ni fully BF, cukup ke khasiat yang dia dapat dari susu ibu tu?”

Haaa…inilah antara persoalan yang sering ditanya oleh ramai ibu menyusu. Meh saya nak kongsikan set  menyusu yang wajib dimiliki oleh  semua ibu yang menyusukan anak mereka.

BREASTFEEDING SET

Cantikkan set ni? Boleh hadiah terus kepada kawan yang bersalin tu! =)

 

Set ini terdiri daripada:
> ESP – membekalkan tenaga dengan segera, mencegah migrain dan imsomnia untuk ibu menyusu, serta membantu susu menjadi lebih pekat. Sangat disarankan untuk bantu ibu kenyang lebih lama.

> SR Vitamin C – penting untuk meningkatkan imunisasi ibu dan memberi khasiat yang sama kepada susu ibu. Jadi,anak akan mudah terhalang daripada penyakit dan virus dari persekitarannya.

> Vitalea – membantu para ibu untuk melengkapkan nutrisi harian mereka yang kekurangan vitamin dan mineral penting. Setiap tablet mengandungi 30nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting. Selalunya ibu yang menyusu ni kadang tak sempat nak makan makanan yang lengkap dan betul, jadi Vitalea ni sangat membantu=)

> Ostematrix– membekalkan sumber kalsium yang mengahalang osteopororsis, menguatkkan kuku dan sistem saraf. Maklumlah, bila dah menyusu ni, keperluan ibu menyusu terhadap sumber kalsium meningkat, jadi kalau kurang tu, ibu akan terdedah kepada risiko penyakit-penyakit ni.

> Omega Guard Susu ibu yang mengandungi kandungan DHA yang tinggi meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran serta membantu tumbesaran otak bayi.

> B Complex – Mengurangkan tekanan ibu dan memastikan kesihatan fungsi saraf, serta meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan imsomnia. 

> Alfalfa Complex – Alfalfa ni paling bagus untuk mencuci hati, darah dan usus, tapi, dalam masa yang sama, ia juga bertindak sebagai penggalak susu ibu. Tapi, saya menasihatkan ibu turut memastikan mereka minum air yang mencukupi serta mengamalkan konsep ‘supply dan demand’.

Set ini amat digalakkan untuk ibu menyusu yang mahukan yang terbaik untuk si manja mereka, Set ini juga membantu ibu menyusu untuk kekal sihat dan bertenaga walaupun menyusukan anak mereka.

Nak tahu lebih lanjut, boleh hubungi saya untuk konsultasi Percuma=)

pengedar-shaklee-malaysia_new

 

foremilk&hindmilk

Apa Itu Foremilk dan Hindmilk?

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Baby, Breastfeeding

Entry kali ni saya nak bercerita tentang  Foremilk dan Hindmilk. Bagi ibu yang menyusu, penting untuk anda tahu apakah bezakedua-duanya yang merupakan bahagian daripada susu ibu yang normal.
foremilk&hindmilk
Apa Itu Foremilk?
– Foremilk ialah bahagian susu yang cair dalam susu yang matang. Ia kaya dengan laktosa dan protein yang penting untuk pertumbuhan otak. Ia berfungsi untuk menghilangkan dahaga bayi.
Apa Itu Hindmilk?
– Hindmilk ialah bahan susu yang keluar beberapa saat selepas Foremilk. Ia lebih pekat dan mengandungi banyak lemak berbanding Foremilk.
Ia berfungsi untuk membantu tumbesaran fizikal bayi. Hindmilk yang lebih tinggi lemak dapat memberikan kesan kenyang kepada bayi.
Mana lebih penting?
Kedua-dua bahagian susu ibu sangat penting dan saling melengkapi.  Foremilk diperlukan oleh otak dan hindmilk diperlukan untuk fizikal. Sekiranya najis bayi berwarna kuning keemasan,  itu bermakna bayi menerima susu yang seimbang dengan kedua-dua struktur ini. Sekiranya najis bayi berwarna hijau, ini menunjukkan bayi perlu melebihkan pengambilan hindmilk.
 tahi-bayi-hijau
Ciri-ciri bayi tidak mendapat cukup hindmilk
*Warna najis kehijauan dan adakalanya disertai lendir.
*Bayi kerap muntah.
*Bayi asyik hendak menyusu, cerewet dan sentiasa kelihatan lapar.
*Perut bayi kembung.
*Berat badan bayi naik perlahan.
*Bayi kerap buang air besar dari biasa dan selalaunya sebaik selepas menyusu.
Susu ibu adalah sangat penting untuk tumbesaran bayi. Adalah amat digalakkan untuk ibu mengamalkan pemakanan sihat untuk memastikan penghasilan susu ibu yang terbaik. Ibu juga boleh mencuba untuk mengamalkan Set Penyusuan Shaklee untuk menambah nutrisi susu ibu yang akan diserap oleh bayi melalui susu ibu.
BREASTFEEDING SET
Berminat nak cuba Set Penyusuan ini? Silalah hubungi saya untuk konsultasi percuma!
pengedar-shaklee-malaysia_new
52982_451394388230023_198719249_o

Promosi November Masih berlangsung

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Shaklee News, Shaklee Products

Promosi November masih berlangsung….Tinggal 11 hari saja lagi untuk  rebut peluang beli Alfalfa pada harga terendah!! Banyak kebaikan dan kegunaan Alfalfa ni ye…Milk booster, untuk masalah keputihan, resdung/allergy, sembelit dan macam2 lagi…..Pm /SMS/WhatsApp saya di 0133704341 untuk dapatkan Alfalfa pada harga istimewa..

 

Dila Roslan  013 3704341

622786_467785123260873_813798326_o

Selamat Lahirkan Anak ke-2

Written by Dila Roslan on . Posted in Baby, Breastfeeding

Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT, saya selamat melahirkan anak kedua, lelaki pada pukul 10mlm, 7 Nov 2012 di Prince Court Medical Centre, secara normal..berat baby ketika lahir ialah 3.2 kg….terima kasih atas doa dan ucapan kata semangat  daripada semua… 😆

Maka bermulalah sebuah perjalanan penyusuan susu ibu secara eksklusif, insyaAllah…

132303_456235771082475_604880462_o

Shaklee Vitamin C kehabisan seluruh Malaysia?

Written by Dila Roslan on . Posted in Kesihatan, Shaklee News, Shaklee Products

Shaklee Vitamin C khabarnya kehabisan lagi di seluruh Malaysia…Amboi….famous sungguh produk Shaklee yang satu ni…Kenapa? Sbb batch kali ni mempunyai tambahan kandungan baru…iaitu Citrus Bioflavonoid…ooh…patutlah cepat je laku…

 

Tapi taktakpe, walaupun dah habis di semua branch Shaklee seluruh Malaysia, saya masih ada stok….khas untuk pelanggan Wondermum, anda boleh dapatkan daripada saya…Tapi sementara stok masih ada sahaja ye…

Hubungi saya secepat mungkin sebab stok ni sangat sangat terhad…

Dila Roslan 0133704341

NEW esp

4 Sebab Mengapa Shaklee Energizing Soy Protein (ESP) Begitu Popular

Written by Dila Roslan on . Posted in Kesihatan, Shaklee Products

Bila cakap pasal Protein, mesti semua orang tahu yang protein ni amat penting untuk pembinaan sel-sel baru kan….sebenarnya, Protein membentuk sebahagian besar struktur di dalam sel termasuklah sebagai enzim dan pigment respiratori. Protein dibentuk dari percantuman unit asas yang dikenali sebagai asid amino (Sumber: Wikipedia)….Wah, patutlah lepas minum ESP ni saya rasa lebih bertenaga…rupa-rupanya ESP mencukupkan keperluan protein saya…maklumlah, ibu mengandung seperti saya memerlukan jumlah protein yang secukupnya untuk dibekalkan kepada anak dalam kandungan….=)

Syafie Muhammad

1001 Kebaikan Susu Ibu – Shaklee Merealisasikan Impianku

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Baby, Breastfeeding

Baru-baru ni, Website saya ‘corrupt’…jadi byk (boleh kata semua) artikel & post saya yang hilang….jadi bila godek-godek balik, akhirnya jumpa semula entry yang paling saya sayang…kenapa? entry nilah yang memenangi hadiah Shaklee Omega Guard dari Website MamaFaiz…Jom layan….

Ayu-Raudhah-Bertudung

Ayu Raudhah dan Shaklee

Written by Dila Roslan on . Posted in Article

Alhamdulillah….artis yang cun melecun, Ayu Raudhah kini sudah bertudung..

Semasa Ayu ditanya tentang petua kecantikannya, beliau memberi pelbagai tips modern dan tradisional. Ayu juga mengakui menjaga pemakanan di samping mengamalkan sirap Shaklee…Opps…apa tu? Owh…rupa-rupanya beliau amalkan VIVIX SHAKLEE….

NEW esp

Testimoni Set-B (Breasfeeding – not just increasing milk volume but it ENRICHS breastmilk)

Written by WonderMum on . Posted in Breastfeeding, Testimoni Breastfeeding Set, Tips Sihat

Berikut adalah kumpulan testimonial-testimonial yang telah diambil dari web peribadi atau pengedar untuk berkongsi perasaan dan pengalaman pengambilan produk Shaklee.VivixGaraentee

Testimonial-testimonial ini bertambah dari hari ke hari menceritakan pelbagai pengalaman berharga bersama Shaklee. Produk Shaklee banyak membantu dalam menyelesaikan pelbagai masalah kesihatan dan meningkatkan kesihatan tubuh badan.

Ikuti pelbagai reaksi pengguna Set B khusus untuk ibu-ibu menyusu.

 

“….ESP da masuk 6 canister..love it so much. Rase2 biler lapar kita terus bancuh ESP
..n hilangkan haus dengan performance drink (PD).

Alhamdulillah kte tak alergik or tak rase terpakse biler makan shaklee ni..

Difference with other medicine or vitamin or jamu sblm ni.. Susah kte nak konsisten consume.

Dah 3 month makan shaklee ..start with trial pack..

1st week tak nampak beza, but masuk je 2nd week obviusly perasan susu pekat, Alhamdulillah..

Regular pumping every 2 hours, pernah 1 session dpt 7 oz rather than 2 or 3 oz je sblm ni..

Masuk sebulan consume trial kita trus amik esp….n amik Calcium dan Omega. Alhamdulillah i can go with it..

Badan ok sikit dari biasanya letih ..dan nampak flu anak cepat kering.. biler rase2 mcm  kurang susu, kita tambahkan alfafa…alhamdulillahhhhhhhhhhhhhhhh sangat2 bersyukur….dan sekarang ajak suami makan omega dan vita c, dan fiber…ALHAMDULILLAH…..

 

  • SHIKIN

 

 

N, tak sabar akak nak bagitau…malam tadi before tido akak amik ESP mcm N bagitau tu…pukul 2pg tadi masa mengepam …subhanallah! terkejut akak…. 12 auns..tak pernah dapat banyak macam tu…pukul 6 pagi tadi pam lagi dapat 9 auns, still banyak dari biasa…dan memang anak akak cepat kenyang dan susu lebih pekat….so akak asingkan 3 auns untuk dia minum…so , 2 kali pam tu aja dah dapat buat 15 auns stok…dan yang menakjubkan AKAK BARU MINUM ESP 1 SUDU! Syukur boleh buat stok banyak-banyak untuk pose…really work it dan lebih manis lagi ia berlaku dalam menstrual…so akak notice ambil alfalfa 3 times, set trial pack tu dan ESP betul2 buat susu akak banyak dan berkualiti…

  • HADHA

Testimoni saya setelah 7 hari mengamalkan suplemen ni semua:

 

– semasa hari ketiga saya perasan yang icha time bangun tidur pagi memang ceria aje
– ruam-ruam kat leher dan muka icha dah hilang, alhamdulillah. cuma 2,3 hari ni ruam kat muka naik sikit2 semula ..
maybe saya ada silap makan.
– susu bertambah pekat. boleh nampak lapisan lemak lebih tebal daripada sebelum.
– Warna susu dan urin jadi agak yellowish/ greenish – membuatkan ebm tu nampak lebih sedap hehe
– mood saya lebih baik ; boleh nyanyi sorg2 senyum, lebih byk ketawa
– badan saya lebih bertenaga, malah tidur 3,4 jam sehari pun saya masih boleh buat kerja dgn baik. alhamdulillah.
– saya bangun lebih awal darip-ada biasa tanpa rasa mengantuk

Dah 1minggu sy mkn SHAKLEE set C bersama ESP.. n alhamdulillah da nmpak skit2 kesan +ve yg menggembirakan… syukur sgt2…

 

  • NADIAH

 

 


1) sy da jarang stress+pressure+emo2 mcm dulu lg… alhamdulillah… sbb amik vitaminB-complex (“B” for beauty – True beauty radiates from within. Perlu bg urat saraf (essential to initiate nerve transmission)
Membantu meninggikan sistem pertahanan badan. Membantu mengurangkan stress dan bertindak sbg penenang. Menukarkan makanan kepada tenaga. Mengandungi semua jenis 8 jenis vitamin B yg perlu) so hepi je sokmo skrg…

2) bila sy da xstress mcm dulu production susu pn meningkat skit dah dlm seminggu neh… alhamdulillah... pumping sblh je cik B da leh dpt 2.5oz-3oz… dulu, nk dpt 2oz pn susah dgn pumping both cik B!!! alhamdulillah… rezeki aisya jgk… kurniaan yg ESA…xtaula pasneh mcm mana kn… xmo terlalu bersenang2 dgn peningkatan ini… but yet sgt2 bersyukur… n trus berusaha utk tingkatkan kualiti n kuantiti susu utk aisya si permata hati.

3) sy tgk susu sy makin pekat pulak lately… pekat+likat~ n agak kekuningan... xmcm awal2 dulu agak cair… so aisya susah sket nk kenyang… skrg ni mcm okla skit…dia nyusu pn da xlama2 mcm dulu… proses penyusuan tuh jadi lbh singkat… of kosh la sbb dia kenyang kn? sbb tuh dia nyusu sat shj..

 

  • FAIZAH

 

NEW esp

ekzema

Susu Badan Elak Ekzema

Written by Dila Roslan on . Posted in Baby, Breastfeeding, Ekzema, Keluarga, Kesihatan, Tips Sihat

KULIT berfungsi melindungi organ-organ dalaman badan manusia. Ia juga merupakan organ paling besar.

Walaupun ia berfungsi melindungi tubuh daripada kecederaan, tetapi kulit sangat sensitif. Tahap sensitivitinya berbeza serta bergantung kepada ketebalan epidermis (bahagian luar kulit luar).

Justeru, sebagai organ terbesar yang meliputi bahagian luar tubuh, tidak hairanlah pelbagai masalah timbul pada kulit.

Antara masalah yang sering terjadi ialah penyakit kulit dan ada pelbagai jenis penyakit yang menyerang kulit baik kanak-kanak mahupun orang dewasa.

Salah satu penyakit kulit yang sering dihadapi ialah ekzema.

Penyakit ini lazimnya akan ‘menyerang’ kanak-kanak. Hampir setiap satu dalam lima kanak- kanak akan menghadapi penyakit tersebut iaitu lebih kurang 15 hingga 20 peratus kanak-kanak di seluruh dunia.

Ekzema menyebabkan kegatalan dan penghidapnya terpaksa menanggung kesakitan selain mengalami tekanan perasaan.

Untuk pengetahuan umum, ekzema merupakan sejenis penyakit kulit yang melibatkan gangguan kepada lapisan pelindung kulit dan menyebabkan reaksi hipersensitif kulit yang menyebabkan radang, gatal-gatal yang melampau (intense itch) dan kulit bersisik.EKZEMA[22]

Menurut Pakar Kanak-Kanak, Hospital Pakar KPJ Kajang, Dr. Nor Mahani Harun, ekzema yang juga dikenali sebagai dermatitis atopik (AD) merupakan penyakit kulit kronik yang disebabkan keradangan kulit yang berpanjangan.

Ia akan menjadi bertambah buruk dalam tempoh beberapa tahun ataupun sepanjang hayat penghidapnya jika tidak dijaga dan dirawat dengan baik.

Jelasnya, dengan penjagaan kulit yang baik, penghidap penyakit ini boleh mendapat kulit yang sihat.

Ekzema mengakibatkan kulit kekeringan disebabkan kehilangan air dan senang kemasukanallergen yang menyebabkan ketidakselesaan pada kulit.

”Lazimnya ekzema berlaku pada kanak-kanak seawal dua hingga tiga bulan pertama dan lazimnya sebelum kanak-kanak meningkat ke umur lima tahun.

”Terdapat tiga fasa umur yang mengalami ekzema iaitu kosong hingga dua tahun, dua hingga 12 tahun dan dewasa.

”Terdapat sedikit perbezaan dari segi agihan pada kulit mengikut peringkat umur. Bagi bayi, lazimnya penyakit ini akan dikesan pada bahagian muka dan kulit kepala. Manakala untuk golongan remaja atau dewasa, kawasan yang terlibat seperti pelipat di bahagian siku, belakang lutut, buku lali, pergelangan tangan, muka, leher dan atas dada,” ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Katanya lagi, dalam kebanyakan kes, mereka yang menghidap ekzema adalah disebabkan keturunan dan penghidapnya mungkin terdiri daripada bayi dan juga orang dewasa.

Tetapi bagi bayi, kebanyakannya akan beransur hilang apabila mencapai umur dua tahun iaitu lebih kurang 50 peratus tetapi ada juga yang kekal dan datang berkala.

Tambah beliau lagi, penyakit itu akan menyebabkan kulit kemerah-merahan, berair dan gatal.


Bagaimanapun, ia dikategorikan sebagai bukan penyakit berjangkit dan tidak boleh berpindah daripada seorang bayi ke bayi lain.

Tetapi penyakit ekzema boleh berulang disebabkan jangkitan kuman, tekanan, perubahan cuaca, alahan kepada habuk dan sebagainya

Ulas Dr. Nor Mahani, masalah itu dialami oleh antara tujuh hingga 17 peratus daripada kanak-kanak seluruh dunia dan lebih 50 peratus kanak-kanak yang mengalami ekzema kebiasaannya turut mempunyai kombinasi penyakit asma dan alahan.

Katanya lagi, sebanyak 17 peratus pesakit ekzema diwarisi dari ibu atau bapa atau kedua-duanya sekali.

Untuk menghindarkan penyakit berulang, pesakit juga dinasihatkan supaya tidak menggunakan sabun biasa, sebaliknya menggunakan sabun pembersih badan atau pencuci bebas sabun yang mengandungi bahan pelembab bagi melembabkan dan mengelakkan kulit kering.

”Pembersih badan mestilah tidak mengalami bahan yang boleh menyebabkan kulit tidak selesa, memudaratkan, merosakkan atau menjejas lapisan pelindung kulit.

”Ini kerana sabun biasa akan mengakibatkan kulit menjadi lebih kering, bertambah gatal dan merosakkan lapisan pelindung kulit.

”Pesakit juga disarankan sentiasa memakai pelembab untuk mengurangkan risiko kulit kering dan menghentikan kehilangan lembapan yang boleh menyebabkan kulit menjadi gatal dan bersisik,” katanya.

Tambahnya, lembapan yang baik mestilah tanpa haruman tetapi kaya emolien dan ia akan menyebatikan air dalam kulit sementara bertindak sebagai lapisan pelindung ketika proses penyembuhan.

Dengan ini ia dapat menghindar daripada jangkitan kuman seperti staphyloccus Aureus, herpes simplex dan ketuat.

Menurut Dr. Nor Mahani, dalam merawat masalah ekzema, mengelakkan kulit daripada kekeringan dan mengurangkan risiko jangkitan kuman ia merupakan perkara yang paling utama.

Ia juga untuk memastikan pesakit merasa aman, tidak gatal, kulit yang cantik dan juga mengajar pesakit untuk merawati diri supaya dapat mengurangkan masalah-masalah tersebut.

Dalam hal ini, pesakit dan orang yang menjaganya perlu diajar mengenai faktor-faktor yang boleh menyebabkan penyakit ini berulang, penyebab dan tanda-tanda di peringkat awal.

Untuk itu, salah satu cara untuk mengurangkan risiko penyakit ini ialah dengan memberi sepenuhnya susu badan sehingga bayi anda sekurang-kurangnya berusia enam bulan.

Bagi mereka yang memberikan susu formula dicadangkan agar memberi susu yang mempunyai protin hidrolis dan memulakan makanan tambahan pada umur lebih daripada enam bulan.

Oleh kerana penyakit ini kronik, rundingan dan nasihat daripada seorang doktor pakar amat mustahak supaya pesakit dan ibu bapanya betul-betul faham mengenai penyakit ini.

Bawalah berjumpa doktor pakar sekiranya anak anda atau anda sendiri mempunyai ciri-ciri menghidap penyakit kulit sekurang-kurangnya sekali bagi memastikan rawatan yang betul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

keen~

|

simple.. boleh cuba ni.. ^_^

mama

|

ngeri juga gmbr keputihan tu.tp benar..

Dieyna

|

ESP yang mengagumkan…

%d bloggers like this: