mengurangkan komplikasi pesakittepuSetup vpswritten dilakepada assalammu’alaikum pembacacontinue reading commentssaya tapi luqmanhubungimanfaatWhat is the best web hosting service

11864830_961682330537814_4694047333768217039_o

2 Langkah Mudah Tingkatkan Daya Fokus Anak

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Children's Nutrition, Tips Keibubapaan

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera kepada semua pembaca.

Hari ni saya nak cerita tentang kisah keluarga kami semalam, ahad 6 September 2015. Alkisahnya, kami sekeluarga ke Faizland Training Centre (FTC) , Bangi dari pagi. Buat apa? Haaa…asalnya nak teman abi pergi kelas Tafsri AlQuran untuk kaum suami & bapa (Rijal). Sambil teman tu, Ummi pula belajar buat poster guna mobile Apps dengan mentor Shaklee, kak Cery..

aq1Tu dia serius muka ayah-ayah ni masa dalam kelas kan

ibu2Ni pulak wajah mak-mak sambil belajar buat poster…happy je sempat selfie lagi tu.

anak2Ni pulak gelagat anak-anak dalam Kids Room

Tapi, saya cari-cari Luqman dan Syafie…takde pulak dalam KidsRoom ni…rupa-rupanya…

anak

Terjumpa 2 beradik ni kat depan sambil buat ‘sesuatu’….Buat apa tu? Ummi pun mintalah tolong Kak Elly untuk ambil gambar dari depan..

anak3

Rupa-rupanya tengah tekun melukis dan menconteng atas kertas di kala budak-budak lain tengah main dalam Kids Room..Wahhh, Ummi kagum! Sebabnya, mereka dapat duduk diam diam dan tak melompat bermain macam kanak-kanak lain…

anak4

Tengok tu, siap berdiskusi macam budak besar pulak…saya teringat dulu, Syafie paling susah nak duduk diam..sampai risau dibuatnya sebab tak dapat beri perhatian bila kita bercakap dengan dia..

Apa yang saya buat sejak awal tahun ni untuk menyelesaikan masalah ni?

1) Katakan TIDAK pada Gadget

    – Gadget seperti smartphone, tab dan TV adalah antara penyebab kepada masalah fokus kanak-kanak. Saya STOP beri dia tab, dan gantikan dengan PEN dan KERTAS. Mula-mula memang dia menconteng je…tapi lama-lama dia mula melukis. Masa tu, kita selalu puji lukisan dia supaya dia rasa lebih dihargai. Saya juga suka letak lukisan dia kat peti ais sebagai kenangan.

lukisan anak5Tengok tu, bangga kan muka bila tunjuk lukisan dia.

2) Beri makanan tambahan yang berkhasiat dan mengandungi Vitamin

– Kanak-kanak yang sering makan makanan tak seimbang selalunya menghadapi masalah untuk fokus. Keperluan badan mereka yang memerlukan vitamin dan minerals sebagai nutrisi penting untuk pembinaan sel badan juga akan terbantut kalau makanan harian mereka tidak mengandungi gizi yang seimbang. Sejak awal tahun ini, saya pastikan Syafie dan Luqman minum Mealshakes Shaklee setiap hari. Mealshakes ni rasa vanilla, jadi best sangat bila campur dalam susu. Mereka juga jarang demam sejak minum Mealshakes ni.

meal-shakes

Alhamdulillah, saya nak teruskan cara ini untuk membantu memupuk daya konsentrasi anak-anak hingga besar nanti. Seronoknya bila dah jumpa cara yang mudah dan berkesan ni!

pengedar-shaklee-malaysia_new

organ hati

9 Faktor Yang Mungkin Menyebabkan Anda Mengalami Kerosakan Hati

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Kesihatan, Liver Health

Baru-baru ni saya terbaca tentang kesihatan hati. Macam mana nak tahu hati kita ni sihat ke tak? Bukan sakit hati ye..tapi organ hati kita…yelah, hati tu tak nampak..organ dalaman kita…jadi betul ke hati kita benar-benar sihat?

hati rosakAntara faktor yang menyebabkan organ hati manusia mengalami masalah adalah:

1 > Tidur terlalu lewat dan bangun terlalu lewat adalah punca utama.

2 > Tidak membuang air kecil pada waktu pagi.

3 > Terlalu banyak makan.

4 > Tidak mengambil sarapan pagi.

5 > Pengambilan ubat-ubatan yang terlalu banyak.

6> Pengambilan terlalu banyak bahan pengawet, aditif, pewarna makanan, dan pemanis tiruan.

7> Pengambilan minyak masak yang tidak sihat. Sebanyak mungkin mengurangkan penggunaan minyak masak apabila menggoreng, yang termasuk juga minyak masak terbaik seperti minyak zaitun. Jangan mengambil makanan goreng apabila anda letih, kecuali tubuh adalah bersesuaian.

8> Memakan mentah (kerap dilakukan) makanan juga menambah beban hati.

9> Sayur-sayuran goreng harus dimakan pada satu masa,tidak perlu disimpan.

Bila tengok punca -punca ni, saya rasa kaum ibu atau surirumah antar golongan yang berisiko tinggi untuk menghadapi masalah organ hati. Yelah, kita ni sentiaa ibuk dengan kerja harian, sampai makan tak sempat dan tidur pun tak teratur.  Hati yang rosak susah dikesan kerana ia oragan dalaman tubuh kita. Sebab tu disarankan mengambil supplemen yang sesuai untuk masalah ini. Saya cadangkan ambil saja supplemen yang sesuai untuk merawat masalah hati ni.

DTX

 

 

pengedar-shaklee-malaysia_new

Healthy_Young

Set Healthy Young Kini Berwajah Baru!

Written by Dila Roslan on . Posted in Anti-Aging, Article, Shaklee Products

Alhamdulillah, bulan ini kami memperkenalkan set Healthy Young yang berwajah baru pula…Amat sesuai untuk dihadiakan kepada mak atau ayah,  suami, isteri dan kawan…sesuatu yang istimewa pastinya untuk mereka yang teristimewa=)

Healthy_Young

 

Inilah rupa Set Healthy Young yang berwajah baru…

Set ini mengandungi 2 botol Vivix. Apa yang bestnye Healthy Young Premium Set ni kalau nak dibandingkan dengan pembelian tanpa set?

Healthy Young_Description (2)

Antara Manfaat Vivix:

>> Menggalakkan rangsangan penuaan SIHAT

>> Bantu menghalang KANSER  Mengurangkan risiko penyakit JANTUNG

>> Mengurangkan komplikasi pesakit DIABETES

>> Mengurangkan insiden bagi penyakit ALZHEIMER

>> Bantu dalam pengurangan BERAT BADAN

>> Meningkatkan sistem IMUN

>> Meningkatkan kesihatan MATA

>> Menyokong kesihatan SENDI

>> Menyokong kesihatan KESELURUHAN

credit

Di musim raya ni lagilah banyak faedahnya kalau anda beli dan amalkan Vivix ni ye..

manfaat vivix

Amacam? Berminat nak cuba Set Healthy Young ni? Dapatkan sementara tawaran masih ada 😀

pengedar-shaklee-malaysia_new

 

Testimoni Eczema & ESP 02

Testimoni: Kulit Kering dan Parut Akibat Eczema Hilang Dengan ESP

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Energizing Soy Protein, Testimoni, Testimoni ESP, Women's Health

Assalammualaikum kepada semua pembaca. =)

Saya nak kongsikan pengalaman ‘ngeri’ saya ketika mengandungkan anak kedua pada tahun 2012, Luqman Muhammad. Masa tu, sejak mengandung, saya tidak menghadapi sebarang alahan dan jarang sangat loya, apatah lagi muntah. Namun, apa yang saya perasan, sejak  5 usia kandungan 5 minggu, saya terpaksa berhadapan dengan eczema yang teruk!

Saya selalu gatal dan  menggaru tangan dan kaki sehingga berdarah. Orang kata, bila luka tu yang nikmat kan? Huu…memang nikmat, tapi sekejap je..bila parut ada tu, teruk sangat! Cuba bayangkan saya terpaksa hadapi situasi ini selama 9 bulan lamanya. Saya ketika tu masih bekerja di pejabat, jadi suasana yang sejuk dan kering aircond tu membuatkan kulit saya makin kering dan gatal.

Pernah satu ketika, dek terlampau gatal sangat, saya terpaksa ke klinik untuk injection. selepas tu saya akan mengantuk dan tidur dan tujuannya ialah nak kasi saya rehat dan berhenti daripada terus menggaru. Saya habiskan beribu ringgit untuk membeli losyen yang sesuai, termasuklah jenama mahal seperti Dermalogica. Namun akhirnya, semua masuk ke dalam tong sampah, sebab masalah eczema saya tak pernah hilang.

Keadaan ini berlarutan lamanya sehinggalah saya bersalin. Saya masih menghadapi masalah ini sehinggalah beberapa bulan selepas bersalin. Ketika tu, saya minum ESP seperti biasa lebih kurang 1 sudu sehari memandangkan saya menyusu. Kononya,  1 sudu ESP tu dah cukup untuk bantu pekatkan dan banyakkan susu badan saya.

Testimoni Eczema & ESP 02

 

Testimoni Eczema & ESP

 

Bila saya mula minum ESP 2 sudu setiap hari, saya mula dapat merasakan perubahan yang berlaku. kulit saya yang semakin kering menjadi lebih lembab dan licin. Tiada lagi kulit kering dan menggelupas seperti dulu. Parut-parut juga semakin nipis dan lama-lama pudar.

Ok, baru saya tahu yang selama ini kulit saya kekurangan protein. Sebab itulah kesan eczema ini memakan masa yang lama untuk pulih. Kalaulah saya ambil ESP 3 sudu sehari lebih awal, mungkin saya tidak akan menderita lama aibat eczema ni. Takpelah, belajar dari pengalaman. 1 hidangan ESP ialah 3 sudu besar bersamaan denagn 14 gram protein. Untuk seorang dewasa, dicadangkan untuk ambil 1-2 hidangan ESP sehari.

ESP membekalkan sumber protein yang mencukupi untuk membantu pembentukan sel yang merupakan binaan asas dalam badan kita.

Ok, sekarang banyak belajar dah. Sejak hari itu hingga kini, saya akan pastikan saya minum 1 hidangan ESP setiap hari sebelum sarapan. Nak best lagi, campurkan sekali 1 sachet Collagen Powder.

Semoga perkongsian ini turut memberi manfaat kepada semua =)

Salam sayang.

pengedar-shaklee-malaysia_new

 

 

PromoMac1

Apa Yang Menarik Sepanjang Mac 2015

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Children's Nutrition, Energizing Soy Protein

Bulan Mac ni menjadi bulan kegemaran bagi semua pengguna dan peminat produk Shaklee!

Yelah, bulan ni saja ada 3 produk yang sedang ditawarkan promosi. Dan lagi meriahnya, hot product Energizing Soy Protein (ESP) adalah salah satu antaranya!

PromoMac1

 Beli 6 canister ESP dan anda akan dapat :

>> 1 canister ESP bernilai RM150

>> Percuma Keahlian Shaklee seumur hidup bernilai RM75

>> Percuma kos penghantaran RM60

>> Percuma Tunai RM36 

PromoMAc2

Beli 2 canister ESP dan dapat diskaun 5%

142527065209169

Beli 3 Percuma 1 untuk Vita-lea For Children dan Zinc Complex

Sekiranya anda berminat untuk dapatkan produk-produk di atas, terus hubungi saya seperti nombor di bawah. Jangan tunggu hingga habis stok pula ya!

pengedar-shaklee-malaysia_new

vitalea_02

Vitalea For Children Kini Kembali Dengan Isi Kandungan Baru!

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Children's Nutrition, Shaklee News

Assalammu’alaikum kepada semua pembaca.

Hari ni saya nak kongsikan berita gembira..Vitalea kids kini kembali dengan wajah, perisa dan isi kandungan yang lebih banyak vitamin!

vitalea_01

Haa..tengok ni, semangat kan beli Vitalea for Children pada 2 Januari 2015=)

Yang seronok dan menariknya, kali ni ia berperisa anggur..ada masam manis gitu…size lebih besar…kerana isi kandungannya makin banyak..

vitalea_02

Size yang besar menggalakkan kanak-kanak untuk menggigit..takdelah main telan je kan..

Sedikit info tentang kandungan terbaru dalam Vitalea For Children ini:

vitalea_03Haaa…memanglah berbaloi beli Vitalea For Children ni kerana banyak isi kandungannya yang baru..saya sendiri dah rasa..macam vitamin yang selalu doktor bagi tu kan..tak pahit tapi rasa manis-manis gitu…Dan sempena bulan Januari 2015 ada promosi beli 3 percuma 1

vitaleakids promo

Beli 1 set senang….2  botol untuk anak-anak, 2 botol lagi boleh kongsi dengan kawan-kawan atau anak buah..Jimat sangat!

Salam sayang,

pengedar shaklee malaysia_new

gajah india

Rahsia Gajah India Kekal Aktif Tanpa Sakit Kaki

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Bone Health, Shaklee Products

Assalammu’alaikum semua kepada semua pembaca..

Alhamdulillah, pada hari Sabtu dan Ahad lepas, saya berpeluang menghadiri Train The Trainer anjuran Shaklee…program ini diadakan khas untuk pemimpin jualan Shaklee berpangkat Senior Coordinator dan ke atas termasuklah Master Coordinator Shaklee =)

Ada satu perkara yang dikongsikan oleh Nutritionist Shaklee yang saya maih ingat sehingga sekarang.

Ha,ceritanya tentang Gajah India….kalau dah gajah, of course badan besar kan? Tapi  kenapa Gajah India yang berbadan besar tu boleh kekal aktif tanpa mengalami sakit sendi terutama pada bahagian lutut dan kaki?

gajah india

Rupa-rupanya Gajah ni suka sangat makan sejenis daun yang menjadi snek harian mereka…Daun itu ialah daun Boswellia..Cuba tengok sikit rupa daun ni.

boswellia_dalzielii_gg_08_221_501803

 Daun Boswellia

Boswellia ni herba yang tumbuh subur di India yang mana memberikan banyak kebaikan kepada sendi kerana bahan ini bertindak sebagai ejen anti-inflamasi dengan kehadiran “asid boswellic”.

Macam mana ia berlaku??

Asid boswellic ini mampu menurunkan aktiviti enzim pro-inflamasi yang dikenali sebagai elastase manusia. Antara lain berfungsi menghalang tindakbalas kimia dalam otak yang melibatkan keradangan. Terima kasih Mariani sebab kongsi info ni=)

Maknanya, gajah ni memang dah makan ‘supplemen’ semulajadi sebagai makanan harian mereka…sebba tu gajah ni tak sakit sendi!

Cek punya cek, rupa-rupanya Ekstrak Boswellia ini merupakan kandungan utama dalam salah satu produk Shaklee iaitu Advanced Joint Health yang dirumus khas untuk masalah sakit sendi..

3

 

Oooo..patutlah, ini sebabnya..untungnya gajah tu sebab dapat supplemen semulajadi dari sekeliling mereka..Untuk kita yang tak sampai Afrika atau India ni, boleh lah cuba ambil Advanced Joint Health Tablet Shaklee ni. Ia adalah supplemen semulajadi yang berkesan dan mesra alam.

Saya sendiri, menghadiahkan Advanced Joint Health Tablet ni untuk ibu saya bagi masalah Arthiritis yang dihadapinya.. Apa kata anda cuba sendiri dan rasai kesannya=)

joint_health1

Terima kasih kerana sudi membaca!

pengedar shaklee malaysia_new

 

ketulenan Omega guard

Bagus Sangat ke Omega Guard Shaklee?

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Children's Nutrition, Heart Health, Shaklee Products

Assalammu’alaikum kepada semua pembaca.

Maaf saya dah lama tak update website ni kan..agak sibuk dengan urusan keluarga kebelakangan ni..maaf ya!

Tapi, hari ni, saya nak share tentang OMEGA GUARD SHAKLEE…yelah, sana sini cakpa pasal Omega kan…bagus sangat ke Omega Guard Shaklee ni? Ok jom saya terangkan keistimewaan Omega Guard ni dari segi Shaklee Difference.

 

1) Shaklee Omega Guard di ekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun.

sardin

>> Kajian menunjukkan ikan dari air laut sejuk mengandungi asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi, iaitu EPA dan HDA.

>> EPA dan HDA boleh merendahkan lemak dalam darah, menurunkan platlet darah dan melambatkan pembentukkan thrombus, merawat penyakit lelah dan alahan kulit dengan berkesan

Minyak-ikan-Omega-3-terbaik

 

2) Shaklee Omega Guard BUKAN dari hati minyak ikan. Ia adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.

omega

 

 

3) Shaklee Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian 7 JENIS ASID LEMAK OMEGA 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi.

omega-guard-minyak-ikan-terbaik

>>1 sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-lemak Omega-3 EPA dan HDA

4) Shaklee Omega Guard dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk  mengekstrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi dan dalam masa yang sama menyingkirkan bahan merbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB – bahan kimia industri yang sangat toksik.

omega2

Ok…maknanya, Shaklee Omega Guard ni benar-benar tulen dan terjamin kebersihannya =)

Awas, ramai yang tertipu dengan membeli minyak hati ikan, sebenarnya apa yang anda perlukan ialah minyak ikan…hati kan tempat yang penuh toksik dan kotor=)

Setakat ini dulu, terima kasih kerana sudi baca!

pengedar shaklee malaysia_new

glaaaa

Ogos : Khas untuk Wanita=)

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Healthy Body, Shaklee Products, Women's Health

Jeng jeng jeng…baca je tajuk tu mesti kaum wanita rasa sangat istimewa kan.. bulan ni adalah sangat istimewa untuk kaum wanita….sebab apa? Sebab bulan ni adalah bulan promosi GLA Complex!

10532776_756613654378017_4352602119517016773_n

 

GLA ni memang istimewa bagi saya sebab saya ada kisah dan kenangan istimewa yang tidak dapat dilupakan…boleh baca entry saya di sini

Macam magic pula bila baca kisah saya tu kan..tapi, hakikatnya, magic itu takkan berlaku tanpa kuasa Allah SWT..Alhamdulillah..

Cyst adalah masalah yang sering dialami oleh ramai wanita…dan saya amat berharap mereka juga bernasib baik dan dikurniakan kesihatan yang baik sebagai wanita..

GLA complex

 

 

Sebanarnya, GLA Complex ini mempunyai banyak fungsi lain yang sesuai diamalkan lelaki dan wanita terutama yang mempunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi…..tapi disebabkan ia turut membantu stabilkan hormon, saya amat mengesyorkan agar GLA Complex ini  wajib diambil oleh semua wanita yang sudah didatangi haid…Bila dah amalkan, anda akan merasai dan melihat perubahan ketara yang dialami seperti kulit makin berseri, kuku makin cantik dan kuat selain kitaran haid yang stabil…

Dan, bagi mereka yang sudah lama berkahwin dan belum dikurniakan cahaya mata, saya cadangkan GLA ini diambil salah satu ikhtiar untuk hamil kerana ia turut membantu meningkatkan kesuburan wanita..

Jadi, apa tunggu lagi, sementara ada promosi ni, jangan lepaskan peluang untyk mencuba GLA Complex dan bagi sesiapa yang memang sudah mengamalkannya, bolehla borong satu set beli 6 percuma 1 terus ye! Jimat dan berbaloi sementara promosi ini masih ada..

glaaaa

Salam sayang,

Dila Roslan

pengedar shaklee malaysia_new

fish-oil

Omega Oh Omega…..Siapa Perlukan?

Written by Dila Roslan on . Posted in Article, Children's Nutrition, Essential Nutrition, Heart Health, Shaklee Products, Testimoni Omega

Assalammu’alaikum semua….lama rasanya saya tak update website kesanyangan ku ini…

Hari ini saya cuma nak ceritakan produk promosi sepanjang DISEMBER 2013 apalagi kalau bukan Omega Guard Shaklee..

Siapa yang perlukan Omega ni? Ni haa senarainya….

fish-oil

  • Ibu hamil (perkembangan otak bayi dlm kandungan, kurangkan risiko lahir pramatang, dan mengurangkan alahan bayi slepas bayi dilahirkan)
  • Ibu menyusu (perkembangan otak bayi)
  • Kanak2 (Usia 0-6tahun adalah peringkat umur yg sangat kritikal dimana pertumbuhan otak yg yg pintar perlukan makanan yg kaya dgn asid lemak Omega 3, DHA dan EPA. dan bagus utk sistem imunisasi kanak2,asma,eczema)
  • Individu yang ingin mengawal berat badan (omega 3 meningkatkan hormone Leptine yg mengawal selera makan dan membakar lemak lebih cepat)
  • Individu yg ingin meningkatkan kepekaan , daya ingatan,kecekapan kerja 
  • Lelaki yg mementingkan kesihatan – memelihara dari penyakit jantung, strok, obesiti, kencing manis dan byk lagi
  • Wanita yg mementingkan kecantikan (flawless skin) dan kesihatan(tulang dan sendi)

Haa tu dia…sekiranya anda tergolong daripada mana-mana kategori diatas, memang wajiblah ambil Omega ni ye….bukan sebab saya saja2 suka suruh beli tapi sebab badan kita tak mampu nak hasilkan asid lemak omega -3 utk proses metabolisma.. Kena dapatkan omega-3 dari sumber makanan atau suplemen…

Kesihatan adalah kekayaan…Kalau handbag, kasut mahal mampu beli…takkan Supplemen untuk kesihatan pun berkira…ye tak?

Sementara promosi yang masih berlangsung hingga 31/12/13 ni, jimat habis kalau beli Omega Buy 6 Free 1…Boleh beli untuk diri sendiri, suami/isteri/anak-anak/ibu dan ayah…haa….kan jimat tu….nak lagi beli terus percuma keahlian!

Hubungi saya sebelum tawaran tamat!

promo dec Omega

 

pengedar shaklee malaysia_new

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

keen~

|

simple.. boleh cuba ni.. ^_^

mama

|

ngeri juga gmbr keputihan tu.tp benar..

Dieyna

|

ESP yang mengagumkan…

%d bloggers like this: