walkingpesakittelah yanglagiwaterseseorang agarminumVps cpanel whmVps windowscontinue

Archive for March, 2011

Set A - Optimum Health (Booster)

TIPS SIHAT: CEGAH DEMAM SELSEMA MEREBAK

Written by Dila Roslan on . Posted in Keluarga, Kesihatan, Tips Sihat

Pernah anda kena demam selsema? Tak pernah? Anda bukan manusia. Inilah punca paling ramai orang pergi ke klinik. Dikalangan doctor kita panggil Upper Respiratory Tract Infection( URTI ). Nama je gempak, takde apa yang hebat pun,  cuma jangkitan kat bahagian kerongkong. Bila dijangkiti, sel tekak akan hasilkan cecair lendir , itu yang jadi batuk kahak, selsema. Demam pulak disebabkan oleh Badan sedang lawan kuman tu. Yang teruknya, sakit ni tangkap sendi. Itu yang tak larat nak jalan tu. So ambik MC…J . Betul?

Bagaimana boleh berpindah kepada orang lain?

Apabila pesakit menyedut cecair bersin atau batuk daripada pesakit yang dijangkiti. Terus masuk dalam hidung dan kerongkong.

BersinAtaupun kontak tangan pesakit yg dijangkiti kepada pesakit lain. Maknanya pesakit mungkin menutup hidung dan mulut semasa bersin, maka kuman tu melekat kat tanga, selepas tu pergi pulak sentuh orang lain.

Bagaimana nak elak/cegah merebak?

  • Jauhi orang ramai semasa bersin dan batuk

Kalau kita nak bersin, lari jauh-jauh dari orang. Paling kurang sedepa. Sebab semasa bersin dan batuklah kuman tu tersebar dan berpindah kepada orang lain. Kuman ni hanya boleh hidup dalam badan manusia, ia akan mati kalau diluar badan manusia.

  • Tutup hidung dan mulut semasa batuk

Ini satu cara yang berkesan. Tutup hidung dan mulut semasa bersin dan mulut supaya kuman tu tak tersebar jauh. Tapi tutup rapat-rapat tangan tu, jangan pula renggang jari.

  • Memakai topeng muka

Kalau anda mampu, pakailah topeng( mask ). Juga agak berkesan.

  • Sentiasa membasuh tangan setiap kali selesai membersihkan hidung selepas bersin dan batuk

Ini perkara yang paling penting. Basuh tangan selalu. Tangan adalah agen pemindahan kuman yang paling efektif. Inilah punca utama kenapa demam selsema merebak dengan cepat. Selepas besin dan batuk, kita pegang pulak anak-anak. Mana mereka tak dijangkiti.

  • Basuh tangan dengan disinfection solution

Ini satu cara yang mungkin jarang kita gunakan. Kalau di hospital, setiap kali doktor periksa seorang pesakit, kena basuh dengan cecair hapus kuman.

Tingkatkan Imunisasi Badan

<Biasanya, doktor kat klinik akan bagi antibiotik sebagai tambahan kepada ubat demam atau selsema. Sebaiknya, kita menjaga kesihatan badan untuk memperolehi imunisasi yang berterusan. Dengan pengambilan nutrisi dan gizi yang seimbang, Insya-Allah, badan akan sentiasa mempunyai imunisasi yang secukupnya untuk bertindak balas terhadap kuman-kuman yang menyerang.

Set A - Optimum Health (Booster)

Set-A Optimum Health Shaklee menyediakan keperluan asas untuk tubuh!.

NEW esp

Testimoni Set-B (Breasfeeding – not just increasing milk volume but it ENRICHS breastmilk)

Written by WonderMum on . Posted in Breastfeeding, Testimoni Breastfeeding Set, Tips Sihat

Berikut adalah kumpulan testimonial-testimonial yang telah diambil dari web peribadi atau pengedar untuk berkongsi perasaan dan pengalaman pengambilan produk Shaklee.VivixGaraentee

Testimonial-testimonial ini bertambah dari hari ke hari menceritakan pelbagai pengalaman berharga bersama Shaklee. Produk Shaklee banyak membantu dalam menyelesaikan pelbagai masalah kesihatan dan meningkatkan kesihatan tubuh badan.

Ikuti pelbagai reaksi pengguna Set B khusus untuk ibu-ibu menyusu.

 

“….ESP da masuk 6 canister..love it so much. Rase2 biler lapar kita terus bancuh ESP
..n hilangkan haus dengan performance drink (PD).

Alhamdulillah kte tak alergik or tak rase terpakse biler makan shaklee ni..

Difference with other medicine or vitamin or jamu sblm ni.. Susah kte nak konsisten consume.

Dah 3 month makan shaklee ..start with trial pack..

1st week tak nampak beza, but masuk je 2nd week obviusly perasan susu pekat, Alhamdulillah..

Regular pumping every 2 hours, pernah 1 session dpt 7 oz rather than 2 or 3 oz je sblm ni..

Masuk sebulan consume trial kita trus amik esp….n amik Calcium dan Omega. Alhamdulillah i can go with it..

Badan ok sikit dari biasanya letih ..dan nampak flu anak cepat kering.. biler rase2 mcm  kurang susu, kita tambahkan alfafa…alhamdulillahhhhhhhhhhhhhhhh sangat2 bersyukur….dan sekarang ajak suami makan omega dan vita c, dan fiber…ALHAMDULILLAH…..

 

  • SHIKIN

 

 

N, tak sabar akak nak bagitau…malam tadi before tido akak amik ESP mcm N bagitau tu…pukul 2pg tadi masa mengepam …subhanallah! terkejut akak…. 12 auns..tak pernah dapat banyak macam tu…pukul 6 pagi tadi pam lagi dapat 9 auns, still banyak dari biasa…dan memang anak akak cepat kenyang dan susu lebih pekat….so akak asingkan 3 auns untuk dia minum…so , 2 kali pam tu aja dah dapat buat 15 auns stok…dan yang menakjubkan AKAK BARU MINUM ESP 1 SUDU! Syukur boleh buat stok banyak-banyak untuk pose…really work it dan lebih manis lagi ia berlaku dalam menstrual…so akak notice ambil alfalfa 3 times, set trial pack tu dan ESP betul2 buat susu akak banyak dan berkualiti…

  • HADHA

Testimoni saya setelah 7 hari mengamalkan suplemen ni semua:

 

– semasa hari ketiga saya perasan yang icha time bangun tidur pagi memang ceria aje
– ruam-ruam kat leher dan muka icha dah hilang, alhamdulillah. cuma 2,3 hari ni ruam kat muka naik sikit2 semula ..
maybe saya ada silap makan.
– susu bertambah pekat. boleh nampak lapisan lemak lebih tebal daripada sebelum.
– Warna susu dan urin jadi agak yellowish/ greenish – membuatkan ebm tu nampak lebih sedap hehe
– mood saya lebih baik ; boleh nyanyi sorg2 senyum, lebih byk ketawa
– badan saya lebih bertenaga, malah tidur 3,4 jam sehari pun saya masih boleh buat kerja dgn baik. alhamdulillah.
– saya bangun lebih awal darip-ada biasa tanpa rasa mengantuk

Dah 1minggu sy mkn SHAKLEE set C bersama ESP.. n alhamdulillah da nmpak skit2 kesan +ve yg menggembirakan… syukur sgt2…

 

  • NADIAH

 

 


1) sy da jarang stress+pressure+emo2 mcm dulu lg… alhamdulillah… sbb amik vitaminB-complex (“B” for beauty – True beauty radiates from within. Perlu bg urat saraf (essential to initiate nerve transmission)
Membantu meninggikan sistem pertahanan badan. Membantu mengurangkan stress dan bertindak sbg penenang. Menukarkan makanan kepada tenaga. Mengandungi semua jenis 8 jenis vitamin B yg perlu) so hepi je sokmo skrg…

2) bila sy da xstress mcm dulu production susu pn meningkat skit dah dlm seminggu neh… alhamdulillah... pumping sblh je cik B da leh dpt 2.5oz-3oz… dulu, nk dpt 2oz pn susah dgn pumping both cik B!!! alhamdulillah… rezeki aisya jgk… kurniaan yg ESA…xtaula pasneh mcm mana kn… xmo terlalu bersenang2 dgn peningkatan ini… but yet sgt2 bersyukur… n trus berusaha utk tingkatkan kualiti n kuantiti susu utk aisya si permata hati.

3) sy tgk susu sy makin pekat pulak lately… pekat+likat~ n agak kekuningan... xmcm awal2 dulu agak cair… so aisya susah sket nk kenyang… skrg ni mcm okla skit…dia nyusu pn da xlama2 mcm dulu… proses penyusuan tuh jadi lbh singkat… of kosh la sbb dia kenyang kn? sbb tuh dia nyusu sat shj..

 

  • FAIZAH

 

NEW esp

ekzema

Susu Badan Elak Ekzema

Written by Dila Roslan on . Posted in Baby, Breastfeeding, Ekzema, Keluarga, Kesihatan, Tips Sihat

KULIT berfungsi melindungi organ-organ dalaman badan manusia. Ia juga merupakan organ paling besar.

Walaupun ia berfungsi melindungi tubuh daripada kecederaan, tetapi kulit sangat sensitif. Tahap sensitivitinya berbeza serta bergantung kepada ketebalan epidermis (bahagian luar kulit luar).

Justeru, sebagai organ terbesar yang meliputi bahagian luar tubuh, tidak hairanlah pelbagai masalah timbul pada kulit.

Antara masalah yang sering terjadi ialah penyakit kulit dan ada pelbagai jenis penyakit yang menyerang kulit baik kanak-kanak mahupun orang dewasa.

Salah satu penyakit kulit yang sering dihadapi ialah ekzema.

Penyakit ini lazimnya akan ‘menyerang’ kanak-kanak. Hampir setiap satu dalam lima kanak- kanak akan menghadapi penyakit tersebut iaitu lebih kurang 15 hingga 20 peratus kanak-kanak di seluruh dunia.

Ekzema menyebabkan kegatalan dan penghidapnya terpaksa menanggung kesakitan selain mengalami tekanan perasaan.

Untuk pengetahuan umum, ekzema merupakan sejenis penyakit kulit yang melibatkan gangguan kepada lapisan pelindung kulit dan menyebabkan reaksi hipersensitif kulit yang menyebabkan radang, gatal-gatal yang melampau (intense itch) dan kulit bersisik.EKZEMA[22]

Menurut Pakar Kanak-Kanak, Hospital Pakar KPJ Kajang, Dr. Nor Mahani Harun, ekzema yang juga dikenali sebagai dermatitis atopik (AD) merupakan penyakit kulit kronik yang disebabkan keradangan kulit yang berpanjangan.

Ia akan menjadi bertambah buruk dalam tempoh beberapa tahun ataupun sepanjang hayat penghidapnya jika tidak dijaga dan dirawat dengan baik.

Jelasnya, dengan penjagaan kulit yang baik, penghidap penyakit ini boleh mendapat kulit yang sihat.

Ekzema mengakibatkan kulit kekeringan disebabkan kehilangan air dan senang kemasukanallergen yang menyebabkan ketidakselesaan pada kulit.

”Lazimnya ekzema berlaku pada kanak-kanak seawal dua hingga tiga bulan pertama dan lazimnya sebelum kanak-kanak meningkat ke umur lima tahun.

”Terdapat tiga fasa umur yang mengalami ekzema iaitu kosong hingga dua tahun, dua hingga 12 tahun dan dewasa.

”Terdapat sedikit perbezaan dari segi agihan pada kulit mengikut peringkat umur. Bagi bayi, lazimnya penyakit ini akan dikesan pada bahagian muka dan kulit kepala. Manakala untuk golongan remaja atau dewasa, kawasan yang terlibat seperti pelipat di bahagian siku, belakang lutut, buku lali, pergelangan tangan, muka, leher dan atas dada,” ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Katanya lagi, dalam kebanyakan kes, mereka yang menghidap ekzema adalah disebabkan keturunan dan penghidapnya mungkin terdiri daripada bayi dan juga orang dewasa.

Tetapi bagi bayi, kebanyakannya akan beransur hilang apabila mencapai umur dua tahun iaitu lebih kurang 50 peratus tetapi ada juga yang kekal dan datang berkala.

Tambah beliau lagi, penyakit itu akan menyebabkan kulit kemerah-merahan, berair dan gatal.


Bagaimanapun, ia dikategorikan sebagai bukan penyakit berjangkit dan tidak boleh berpindah daripada seorang bayi ke bayi lain.

Tetapi penyakit ekzema boleh berulang disebabkan jangkitan kuman, tekanan, perubahan cuaca, alahan kepada habuk dan sebagainya

Ulas Dr. Nor Mahani, masalah itu dialami oleh antara tujuh hingga 17 peratus daripada kanak-kanak seluruh dunia dan lebih 50 peratus kanak-kanak yang mengalami ekzema kebiasaannya turut mempunyai kombinasi penyakit asma dan alahan.

Katanya lagi, sebanyak 17 peratus pesakit ekzema diwarisi dari ibu atau bapa atau kedua-duanya sekali.

Untuk menghindarkan penyakit berulang, pesakit juga dinasihatkan supaya tidak menggunakan sabun biasa, sebaliknya menggunakan sabun pembersih badan atau pencuci bebas sabun yang mengandungi bahan pelembab bagi melembabkan dan mengelakkan kulit kering.

”Pembersih badan mestilah tidak mengalami bahan yang boleh menyebabkan kulit tidak selesa, memudaratkan, merosakkan atau menjejas lapisan pelindung kulit.

”Ini kerana sabun biasa akan mengakibatkan kulit menjadi lebih kering, bertambah gatal dan merosakkan lapisan pelindung kulit.

”Pesakit juga disarankan sentiasa memakai pelembab untuk mengurangkan risiko kulit kering dan menghentikan kehilangan lembapan yang boleh menyebabkan kulit menjadi gatal dan bersisik,” katanya.

Tambahnya, lembapan yang baik mestilah tanpa haruman tetapi kaya emolien dan ia akan menyebatikan air dalam kulit sementara bertindak sebagai lapisan pelindung ketika proses penyembuhan.

Dengan ini ia dapat menghindar daripada jangkitan kuman seperti staphyloccus Aureus, herpes simplex dan ketuat.

Menurut Dr. Nor Mahani, dalam merawat masalah ekzema, mengelakkan kulit daripada kekeringan dan mengurangkan risiko jangkitan kuman ia merupakan perkara yang paling utama.

Ia juga untuk memastikan pesakit merasa aman, tidak gatal, kulit yang cantik dan juga mengajar pesakit untuk merawati diri supaya dapat mengurangkan masalah-masalah tersebut.

Dalam hal ini, pesakit dan orang yang menjaganya perlu diajar mengenai faktor-faktor yang boleh menyebabkan penyakit ini berulang, penyebab dan tanda-tanda di peringkat awal.

Untuk itu, salah satu cara untuk mengurangkan risiko penyakit ini ialah dengan memberi sepenuhnya susu badan sehingga bayi anda sekurang-kurangnya berusia enam bulan.

Bagi mereka yang memberikan susu formula dicadangkan agar memberi susu yang mempunyai protin hidrolis dan memulakan makanan tambahan pada umur lebih daripada enam bulan.

Oleh kerana penyakit ini kronik, rundingan dan nasihat daripada seorang doktor pakar amat mustahak supaya pesakit dan ibu bapanya betul-betul faham mengenai penyakit ini.

Bawalah berjumpa doktor pakar sekiranya anak anda atau anda sendiri mempunyai ciri-ciri menghidap penyakit kulit sekurang-kurangnya sekali bagi memastikan rawatan yang betul.

al-quran-al-kahfi

Ayatul Syifa’ : Al-Quran Sebagai Rahmat dan Penyembuh

Written by Dila Roslan on . Posted in Keluarga, Tips Rohani, Tips Sihat

Al-Quran yang mengandungi kata-kata Allah S.W.T mengandungi pelbagai ayat yang memberikan pengajaran berkenaan perubatan, usaha pencegahan dan memerangi penyakit. Sesungguhnya pencegahan, perubatan dan penyakit telah pun diciptakan  untuk manusia dan kerana itu, aturan atau tatacara kaedah pencegahan dan perubatan serta menghadapi penyakit turut disediakan di dalam Al-Quran. Jadi, kita tidak sepatutnya bersedih atau berputus asa dengan penyakit yang menimpa malah semakin kuat untuk berusaha berdasarkan janji-janji Allah dalam Al-Quran dan jaminan-jaminan Nabi Muhammad dalam hadisnya. Ikuti artikel berikut untuk menghayati sebahagian saranan dalam Al-Quran dan nasihat-nasihat dari Nabi Muhammad S.A.W.

al-quran-al-kahfi

 

Umat Islam di ajar pelbagai kaedah dalam menjalani kehidupan seharian termasuk pencegahan dan penyembuhan penyakit. Umat Islam sentiasa ditekankan untuk tidak hanya berusaha malah turut bertawakkal kepada Allah S.W.T. Taqarrub atau mendekatkan diri dengan Tuhan adalah satu elemen penting di samping memakan pelbagai ubat kerana segala sesuatu itu adalah ketentuan Allah S.W.T, hanya dengan izin-Nya ubat itu mampu menyembuhkan malah dengan izin-Nya juga ubat itu tidak mampu berbuat apa-apa. Umat Islam turut dituntut untuk bersabar dengan kesusahan yang menimpa, bersyukur atas kebaikan pada diri, memohon dan berdoa kepada Allah serta bersifat positif dan tidak berputus asa. Kerana ini akan mempersiapkan diri untuk menjadi lebih kuat dalam menghadapi penyakit
.


Sesungguhnya di dalam al-Quran banyak menyebut tentang ayat-ayat kesembuhan (Ayatul Syifa’) yang membentangkan pelbagai pengajaran penting berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan diri. Ayat-ayat yang dimaksudkan ialah seperti berikut:

1. Surah at-Taubah: 14:

Perangilah mereka, nescaya Allah akan menghancurkan mereka dengan (perantaraan) tangan-tanganmu dan Allah akan menghinakan mereka dan menolong kamu terhadap mereka, serta melegakan hati orang-orang yang beriman.

2. Surah Yunus: 57:


Wahai manusia, Sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman.

3.  Surah an-Nahl: 69:


Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.

4. Surah al-Isra’: 82:


Dan Kami turunkan dari Al Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.

5. Surah asy-Syu’ara’: 80:


Dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkan Aku,

6. Surah Fussilat: 44:

Dan Jikalau Kami jadikan Al Quran itu suatu bacaan dalam bahasa selain Arab, tentulah mereka mengatakan: “Mengapa tidak dijelaskan ayat-ayatnya?” Apakah (patut Al Quran) dalam bahasa asing sedang (Rasul adalah orang) Arab? Katakanlah: “Al Quran itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang-orang mukmin. dan orang-orang yang tidak beriman pada telinga mereka ada sumbatan, sedang Al Quran itu suatu kegelapan bagi mereka[*1]. mereka itu adalah (seperti) yang dipanggil dari tempat yang jauh”.

[*1] Yang dimaksudkan suatu kegelapan bagi mereka ialah tidak memberi petunjuk bagi mereka.

Ketaatan Kepada Perintah Rasulullah dalam Penjagaan Kesihatan

Allah s.w.t. menyuruh setiap hambaNya agar mentaati Rasulullah saw, seperti yang tersebut dalam al-Quran (al-Hasyr:7).


Apa saja harta rampasan (fai-i) yang diberikan Allah kepada RasulNya (dari harta benda) yang berasal dari penduduk kota-kota Maka adalah untuk Allah, untuk rasul, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan orang-orang yang dalam perjalanan, supaya harta itu jangan beredar di antara orang-orang Kaya saja di antara kamu. apa yang diberikan Rasul kepadamu, Maka terimalah. dan apa yang dilarangnya bagimu, Maka tinggalkanlah. dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Amat keras hukumannya.

Mengenai hal-hal yang berkaitan dengan rawatan, Rasulullah saw. ada berpesan agar seseorang itu berubat dengan madu dan al-Quran.

Baginda bersabda:

Hendaklah kamu semua melakukan dua kesembuhan, iaitu dengan menggunakan madu dan al-Quran Riwayat Ibnu Majah.

Dalam sebuah hadis yang dikeluarkan oleh Abu Daud dalam sunannya, Rasulullah saw. ada bersabda:

Sesungguhnya Allah menurunkan penyakit, dan menjadikan bagi setiap penyakit itu ubat, kerana itu hendaklah kamu semua berubat, dan jangan berubat dengan benda yang haram.

Hadis ini diperkuatkan dengan hadis-hadis lain, di antaranya hadis yang berbunyi:


Berubatlah, maka sesungguhnya Allah tidak meletakkan penyakit kecuali Allah menyedia­kan baginya ubat, kecuali satu penyakit, iaitu tua.

Al-Quran mengandungi pelbagai pengajaran dan maklumat penjagaan diri daripada pelbagai penyakit, memelihara kesihatan jasad juga roh. Dalam surah al-Maa-idah: 6:

Hai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan shalat, Maka basuhlah mukamu dan tanganmu sampai dengan siku, dan sapulah kepalamu dan (basuh) kakimu sampai dengan kedua mata kaki, dan jika kamu junub Maka mandilah, dan jika kamu sakit[*2] atau dalam perjalanan atau kembali dari tempat buang air (kakus) atau menyentuh[*3] perempuan, lalu kamu tidak memperoleh air, Maka bertayammumlah dengan tanah yang baik (bersih); sapulah mukamu dan tanganmu dengan tanah itu. Allah tidak hendak menyulitkan kamu, tetapi Dia hendak membersihkan kamu dan menyempurnakan nikmat-Nya bagimu, supaya kamu bersyukur.

[*2] Maksudnya: sakit yang tidak boleh kena air.
[*3] Artinya: menyentuh. menurut jumhur Ialah: menyentuh sedang sebagian mufassirin Ialah: menyetubuhi.

Dalam ayat ini Allah s.w.t. menyuruh orang yang beriman yang hendak mendirikan sembahyang agar membasuh muka dan tangan hingga ke siku, menyapu rambut dan kedua belah kaki hingga ke buku lali. Sesungguhnya wuduk yang dilakukan itu berupaya memelihara jasad, menjaga kulit daripada objek najis yang terdapat pada­nya. Membersihkan tanah, debu, kotoran-kotoran dan kuman yang mengotorkan tangan. Begitu juga dengan amalan berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung, bersiwak untuk memelihara gigi dan alat peng­hadam makanan,

Allah s.w.t. juga menyuruh orang yang berjunub agar membersihkan diri (al-Maa-idah: 6) untuk membersihkan seluruh jasad, mengembalikan kecerdasan tubuh, memulihkan semula edaran darah juga mencergaskan fungsi sendi otot dan urat saraf.

Di samping membersihkan anggota zahir, sembahyang merupakan tuntutan menyucikan batin. Mengelakkan diri daripada melakukan dosa-dosa kecil yang ber­panjangan juga kemungkaran dosa-dosa besar. Akan lahir daripada ibadah tersebut semulia-mulia akhlak dalam diri. Dengan sembahyang jiwa menjadi tenang. Ketenangan merupakan asas kesejahteraan individu.

Allah s.w.t. mewajibkan setiap orang agar berpuasa untuk melahirkan rasa takwa. Berpuasa secara tidak langsung memberi kerehatan pada seluruh organ peng­hadaman, menyebabkan puasa sekarang ini merupakan satu kaedah terbaru, yang diterima umum untuk mengu­bat penyakit dalam perut, radang paru-paru, sakit sendi juga lain-lain penyakit serius.

Untuk memelihara kesihatan, Islam menegah se­seorang memakan makanan yang memberi mudarat seperti bangkai, babi dan sebagainya, juga melarang zina kerana ia merosakkan diri dan masyarakat. Rasulullah saw. juga memberi amaran agar jangan memasukkan makanan ke dalam makanan (menambah makanan sebelum makanan di mulut hancur terkunyah), memberi amaran tentang bahaya taun dan kusta dan menggesa orang yang sakit agar berubat. Baginda juga menegah seseorang membuang air kecil di air yang berlari.

Mengambil makanan ketika perlu merupakan satu faktor utama kesihatan yang berterusan. Selain daripada mendatangkan mudarat, amalan menelan makanan sebelum hadam, melakukan pergerakan yang banyak selepas makan juga tidak baik.

Baginda saw. juga menyuruh agar setiap makanan dan minuman ditutup dengan menyebut nama Allah, agar tidak jatuh padanya binatang yang beracun, yang boleh membunuh pemakan atau peminumnya.

Allah s.w.t. menegah seseorang makan atau minum berlebihan (A1-A’raaf: 31),

Hai anak Adam, pakailah pakaianmu yang indah di Setiap (memasuki) mesjid[*4], Makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan[*5]. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan.

[*4] Maksudnya: tiap-tiap akan mengerjakan sembahyang atau thawaf keliling ka’bah atau ibadat-ibadat yang lain.
[*5] Maksudnya: janganlah melampaui batas yang diperlukan oleh tubuh dan jangan pula melampaui batas-batas makanan yang dihalalkan.

Al-Ustaz Marzuq (1989: 28) menjelaskan bahawa sekiranya seseorang itu ingin hidup terhindar daripada penyakit, mereka hendaklah makan dalam keadaan sederhana, Punca penyakit ialah makanan yang berlebihan.

Sayidina Umar ada berkata:

Jauhilah makan berlebihan, sesungguhnya ia penyebab rosak diri, mewarisi penyakit, me­nyebabkan malas sembahyang, dan hendaklah kamu menjaga makan, kerana ia paling baik untuk jasad, dan hindarkan daripada berlebih-lebihan, sesungguhnya Allah bencikan orang alim yang gemuk — Riwayat Abu Naim.

Rasulullah s.a.w. juga ada bersabda:

Orang mukmin makan dalam satu perut, walhal orang kafir makan dalam tujuh perut — Riwayat Al-Bukhari dan Muslim.

Hadis yang mulia ini  mengandungi rahsia kesihatan yang besar. Orang yang sedikit makan, sedikit minumnya. Orang yang sedikit minumnya, kurang tidurnya. Daripada orang yang kurang tidur akan lahir keberkatan pada umurnya. Sebaliknya orang yang penuh perutnya, banyak minumnya, menyebabkannya banyak tidur. Orang yang banyak tidur kurang keberkatan umurnya.

Orang yang mengambil makanan berpatutan sejahtera alat penghadaman tubuhnya. Menyebabkan tubuh dan hatinya dalam keadaan baik. Sebaliknya orang yang banyak makan alat penghadamannya akan lemah, penat bekerja dan berkemungkinan akan rosak, menyebabkan rosak seluruh jasad, keras hatinya, pendengarannya lambat menerima hakikat, menyebabkan seluruh panca­inderanya sukar tunduk taat kepada perintah Allah, untuk patuh melakukan sesuatu yang baik.

(Petikan dari Buku Doa & Rawatan Penyakit oleh Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din

gold-seal-circle

SHAKLEE PRODUCT PHILOSOPHY

Written by Dila Roslan on . Posted in Kesihatan, Shaklee News, Shaklee Products, Tips Sihat

 

SHAKLEE PRODUCT PHILOSOPHY

VivixGaraentee

Whether it’s a household cleaner, a moisturizer or a multivitamin, every Shaklee product is designed with your health in mind. Good health is a matter of what we put in our bodies, on our skin, what we breathe and where we live. Even the ink on a label can affect the health of our planet and, therefore, us. So every decision that goes into every Shaklee bottle—including the bottle itself—is designed to support the body, respect the earth and perform without compromise.

All Shaklee products supplement a life in which we look, feel and become our absolute best. We achieve unparalleled results and good intentions by following these simple principles:

  • Healthy products simply can’t have unhealthy ingredients.
  • If you wouldn’t put it on your body, don’t put it in a bottle.
  • If it’s not good for the earth, it won’t be good for any of us.
  • If the product isn’t the best of its kind, why make it?

Common sense, yes, but rather uncommon in application. Shaklee strives to make the best choices, and that makes our customers’ choices effortlessly better, too. It begins with our product formulas and ingredient choices and ends with rigorous clinical and bioavailability studies. We do not conduct animal testing or dabble in trendy ingredients with questionable side effects. It all adds up to finished products—which are good for your body, your health, your planet and everyone or everything that lives on it.



NUTRITION

You don’t know how good you can feel until you feel better.
Shaklee nutrition is designed for the realities of life, not the shoulda, coulda, woulda of possible regimens. Our products make it simple and simply effective to supplement your diet along with your energy, skin, sleep, mood and more. All without harmful additives like artificial colors, flavors or undesirable ingredients that can get in the way of good health. Now you can have your cake and feel great, too.

For today’s diet, supplements are a vital and vitally undertapped resource for immediate and lifelong great health—but not all are created equal. In fact, they can be confusing, misleading or downright ineffective. An alphabet of vitamins may be in a tablet but not necessarily in a form absorbed by the body. Artificial or questionable ingredients—even those derived from nature—can do more harm than good.

Shaklee nutritional products embody better health in three key ways:

  • Purity—our ingredients are the very best available, natural and non-genetically modified (non-GMO) whenever possible. They are rigorously tested for impurities, heavy metals, pesticides and other dangerous substances, and to be as contaminant-free as possible.
  • Potency—we use relevant doses of pharmaceutical-grade ingredients and advanced delivery systems whenever possible. We guarantee what is in the bottle is getting absorbed and utilized by the body.
  • Performance—our products work synergistically to naturally enhance the body’s own ability to reach a healthy, balanced state without using ingredients that disrupt it. Shaklee products also pass the tests of elite athletes and world-class explorers who rely on them to make their own performances outstanding. Just think what they can do for the rest of us.

And to prove they work, we subject them to 83,000 quality tests each year, including third-party verification. Efficacy, meet safety.


SHAKLEE NUTRITIONAL STEPS

Step-by-step, Shaklee nutrition products create clear choices for better health, beginning with a program of nutritional wellness:

SHAKLEE WELLNESS

Core nutrition is the basis for good health. Start with a fundamental nutrition program that fills the gaps most of us have in our diets—micronutrients and essential antioxidants. Shaklee starts with the basics: vitamin and mineral supplements, soy protein-based products and the highest quality omega 3 fish oil supplement on the market. We even go beyond the fundamentals with a patented product to support immunity.

KEY PRODUCTS:

  • Vita-Lea® Multivitamin/Multimineral
    A high-potency multivitamin/multimineral which features our patented Bioactivated Absorption System™ for enhanced folic acid absorption. Vita-Lea also provides 100 percent of the Daily Value for trace minerals, manganese, chromium and molybdenum.
  • Energizing Soy Protein
    Contains 14 grams of heart-healthy soy protein per serving and 50 percent of the Daily Value of calcium to support healthy bones. Energizing Soy Protein also has a low glycemic index to promote steady blood sugar levels.
  • NutriFeron™
    A clinically proven, patented phytonutrient blend that naturally increases the production of interferon in the body.* Interferon plays a crucial role in building the body’s immune response. NutriFeron was created by the doctor who discovered natural interferon and is an official product of the U.S. Skiing and Snowboarding Team.
  • OmegaGuard™
    Protect the body and help reduce the risk of heart disease.1 OmegaGuard contains the world’s finest fish oil with full-spectrum potency of seven omega-3s, including EPA, DHA and ALA. OmegaGuard also undergoes a triple molecular distillation process to remove any impurities and contaminants such as mercury, lead, arsenic, cadmium, dioxin, and more.

ADDITIONAL NUTRITIONAL SOLUTIONS

Our special groupings and high-performance products address specific concerns to help you achieve optimal body function—and life satisfaction.


JOINT & MUSCLE HEALTH

Your muscles and joints work for you everyday. Return the favor with botanicals that help manage the pain.

KEY PRODUCT:

Joint Health Complex
Feel the results in just one week.

  • 1500 mg of clinically proven glucosamine and botanical joint support
  • Improves cushioning, range of motion and flexibility by supporting cartilage and joint function*

DIGESTIVE HEALTH

Take care from within with the two most vital forms of digestive support—fiber and probiotics which are scientifically proven to help the body work better. Eat up.

KEY PRODUCT:

  • Optiflora ® Prebiotic and Probiotic
    This two-part system promotes beneficial microorganisms that help balance intestinal microflora for the health of the digestive system and colon.* Healthy digestive balance every day.

1 Supportive but not conclusive research shows that consumption of EPA and DHA omega-3 fatty acids may reduce the risk of coronary heart disease. One serving of OmegaGuard provides 1,000 mg of EPA and DHA omega-3 fatty acids.


MIND & SPIRIT

Life is filled with stress. You don’t have to be, with safe, natural ways to help maintain sound sleep, enhance memory, support energy, and achieve a healthy mood and more.

KEY PRODUCTS:

  • Stress Relief Complex*
    Relieves stress in as little as 30 minutes*

    • Lose stress without losing focus. This non-drowsy formula keeps you alert while easing everyday stress with natural ingredients including: L-theanine, ashwagandha beta sitosterol, and L-tyrosine.*
    • Help counter cortisol, the stress response hormone that can impact long-term health.*
    • Enhance the ability to adapt to everyday stress.*
  • Mental Acuity Plus™
  • For Mental Clarity*
    • Ginkgo, bilberry, hawthorn and more enhance memory and decision-making.*
    • Lowers homocysteine levels for cardiovascular health*
    • Contains B vitamins to enhance mental function*

ADVANCED HEALTH

Specific care that targets healthy blood sugar, liver or prostate function.

KEY PRODUCT:

  • Glucose Regulation Complex*
    Helps retain normal blood sugar levels—and therefore, more energy, better cardio health and fewer carb cravings*

    • A unique blend of scientifically supported nutrients including chromium, banaba leaf extract, vanadium and more helps retain normal blood sugar, maintain glucose utilization and normalize the body’s response to insulin.*
    • Transports glucose into cells, normalizing response to insulin*
    • Antioxidant protection plus improved recycling of vitamins C & E for improved antioxidant activity*

WOMEN’S HEALTH

Addresses the various challenges a woman has at every stage of her life, from the surprises of monthly cycles to preparing for pregnancy to transitioning to menopause, and beyond.

KEY PRODUCTS:

  • Menopause Balance Complex*
    The very best of scientific wisdom comes together to ease the transition through perimenopause to menopause.

    • Black cohosh helps regulate hormones and reduce hot flashes, mood swings and sleep interruption.*
    • Soy isoflavones and flaxseed lignans support heart, bone and breast health. Dong quai, red clover and licorice phytoestrogens add power.*
  • GLA Complex
    Stay in control any time of the month.

    • Helps maintain a sense of well-being during your monthly cycle*
    • Shaklee uses GLA (gamma linoleic acid), which our bodies use to form prostaglandins—potent, hormone-like substances that help the body to regulate many of its own functions.*
    • With antioxidant vitamin E to help support the immune system and arterial walls

CHILDREN’S HEALTH

Childhood health concerns lead to adult health concerns. Our products supplement kids’ diets without any artificial additives, flavors or sweeteners.

KEY PRODUCT:

  • Vita-Lea® Ocean Wonders™ Dietary Supplement
    The most comprehensive children’s vitamin, packed with 24 essential vitamins and minerals. Great tasting, chewable and tooth-friendly.

    • Includes calcium, iron and zinc
    • Fun, ocean animal shapes

SPORTS NUTRITION

Our energy bars and performance supplements function like super foods and taste like something you’d actually want to eat. Power the athlete in you, be it a weekend passion or elite performance.

Key Product:

  • Shaklee Performance®
    Rehydrates faster than water.
    Hard work and hard play depletes precious nutrients and vitality. Keep going during the hottest competition and weather.

    • Optimized electrolyte ratio and essential fluids create the ideal replenishment during strenuous activity, preventing dehydration.
    • Exclusive Opti-Carb® provides energy and endurance.
    • Clinically proven to maintain athletes’ blood glucose levels for muscle energy and fluid levels for proper hydration
    • In two flavors: orange and lemon lime

SHAKLEE HOME

SOME HOUSEHOLD CLEANERS AREN’T “CLEAN” AT ALL. IT’S TIME TO GET CLEAN™.

Home is where the heart is, as well as every other part of our bodies. Why endanger them with harsh chemicals and toxic substances? Wherever cleaning products go, we soon follow. Shaklee uses substances that are kind to the body and all that surrounds it—except for dirt, grime and other unpleasantries.

Creator of one of the first biodegradable cleaners on the market, Shaklee believes you shouldn’t have to toxify your home in the quest to clean it, and we have never used ingredients like phosphates, borates, ammonia, chlorine, formaldehyde and nitrates that compromise your health and our world. Highly effective, economically concentrated and equally respectful to person and planet, our products perform as well as their harsher competition—100 percent guaranteed. Whiter whites and a greener world once again coexist.
Now when the floor is so clean you could eat off of it, you actually would.

Shaklee Home Breakthroughs:

  • 1960 Biodegradable Cleanser: Basic-H®, the world’s most versatile cleaner that’s ideal for almost anything dirty
  • 1970 Phosphate-free Laundry Powder: Basic-L®, created with sustainable surfactants and natural, dirt-fighting enzymes that perform with purpose
  • 1991 Phosphate-free and Patented Dish Powder: Basic-D® renounces the rinse pre-dishwasher, without chlorine or phosphates. Citrate-based, its natural enzymes clean completely in hard water.

KEY PRODUCT:

  • Basic-H²®
    Anything but basic in application, Basic-H² cleans like nothing else—safely, completely and just about anywhere. Incredibly concentrated, just one cup of the original multi-tasker stands up to bottle after bottle of noxious cleaners. Refresh and renew almost anything:

    • Hard surfaces
    • Furniture
    • Walls
    • Floors
    • Windows
    • Mirrors
    • Appliances
    • Woodwork
    • Delicate fabrics

AIR AND WATER CARE

Clean air and water are basic to human life—your home is no exception. Care for our increasingly polluted world with simple, effective and economical solutions.

KEY PRODUCTS:

  • AirSource® Purification Systems
    Indoor air pollution is one of the EPA’s top five environmental risks to public health. Our small filterless units have a unique combination of technologies to offer a comprehensive home solution to the three primary forms of indoor pollutants: particulates, mold/bacteria, and gases/odors.
  • BestWater® Purification
    Highly economical and effective solutions to filter out harmful contaminants and create delicious, clear water. What better way to take your Shaklee supplements than with BestWater?

PERSONAL CARE

SKIN CARE

Nutrition morning and night
The skin is the body’s largest organ. So who better to act as a skin care authority than the number one natural nutrition company?

Truly nutritional products that truly nourish your skin, our Enfuselle skin care incorporates the very best vitamins, minerals and nutrients to achieve results—for healthy, beautiful skin. The key is our anti-aging antioxidant VitalRepair+® complex, with seven super powered ingredients that have combined, cumulative effects to help block the free radical damage caused by environmental aggressors and pollution. Fewer visible lines, wrinkles, sagging and dullness naturally result. It’s so effective, it holds three patents.

Like the nutrients in our ingestible supplements, our skin care products contain nutritional ingredients at levels that can and will be used by the skin for measurable results.

Yet what we haven’t put into skin care is almost as important as what we have. There are no harsh ingredients that deliver short-term gratification with long-term detrimental effects to the skin or the world it inhabits.

Of course, a vital part of skin care is in the care. Enfuselle is created with elegant, luxurious ingredients that make it equal parts pleasure as well as proven results.


ENFUSELLE

Systems for normal to dry or normal to oily skin types with products that Cleanse, Neutralize, and Moisturize and Protect.

KEY PRODUCTS:

  • Hydrating Toner and Purifying Toner
    Shaklee toners do one thing that most do not—neutralize a potentially damaging, naturally occurring agent in tap water: iron.

    • Iron is a powerful pro-oxidant and can trigger the very reactions that most anti-aging skin care tries to stop.
    • Uniquely formulated dual action toners contain phytic acid, a botanical clinically proven to prevent this potentially harmful reaction.
  • Enfuselle® C+E Repair P®
    Patented delivery system guarantees exceptional levels of derma-available vitamin C (10%) and vitamin E (5%) to restore the firm and glowing look of youthful skin without irritation. Clinically proven2:

    • 199 percent decrease in appearance of fine lines in four weeks
    • 154 percent increase in resilience and firmness in four weeks
    • 49 percent decrease in the appearance of wrinkles in four weeks
    • Visible, definitive evening of skin tone in 12 weeks
  • Enfuselle® Time Repair ® SPF 15
    An all in one daily moisturizer and treatment. Incredibly effective yet safe and non-irritating for the most sensitive skins. Clinically proven3:

    • 421 percent decrease in the appearance of fine lines in four weeks
    • 245 percent increase in resilience and firmness in four weeks
    • 37 percent increase in retained moisture in 12 weeks
    • Visible, definitive evening of skin tone in 12 weeks

Specific Treatments—Enfutox™ instant firming treatment, Acne Clarifying Complex™, Calming Complex® and Eye Treatment

2Some of the Enfuselle clinical studies utilized contra-lateral (half face) studies. Bioinstruments were used to objectively measure the depth of fine lines and wrinkles on one side of the face where Enfuselle was being applied and compared these results to the control side where no skin care products or makeup were used. The results of the tests, due in part to the rapidly changing climate conditions, were extraordinary; where no skin care or cosmetic products were used, the visible signs of aging became measurably deeper, while the skin treated with Enfuselle products steadily improved. In addition to bioinstrumentation, subjects completed a detailed questionnaire following the tests subjectively rating the products’ results.

3Some of the Enfuselle clinical studies utilized contra-lateral (half face) studies. Bioinstruments were used to objectively measure the depth of fine lines and wrinkles on one side of the face where Enfuselle was being applied and compared these results to the control side where no skin care products or makeup were used. The results of the tests, due in part to the rapidly changing climate conditions, were extraordinary; where no skin care or cosmetic products were used, the visible signs of aging became measurably deeper, while the skin treated with Enfuselle products steadily improved. In addition to bioinstrumentation, subjects completed a detailed questionnaire following the tests subjectively rating the products’ results.


MINERELLES
BETTER FOR YOUR SKIN THAN WEARING NO MAKEUP AT ALL™

Shouldn’t beauty products live up to their name?
Shouldn’t they be beautiful not just in what they do for your looks but what they do for your skin? What about beauty in what they do—or don’t—for the planet as well as for the glossiness of your lips? And, while doing everything else beautifully, can’t they still make you look like a more glamorous, flawless, fabulous version of yourself?

Yes.

We believe nothing glamorous or gorgeous-inducing should have an ugly effect on your skin or the planet. And why waste an opportunity to let your makeup act like skin care by enhancing your beauty? That’s the spirit behind Minerelles™ makeup. Created with the very best skin care and other ingredients to make the woman who wears it look better when it’s on—and off.

Minerelles uses natural mineral ingredients to create a barrier from the negative effects of sun, wind or cold, plus the antioxidant action of triple-patented VitalRepair+® complex. Fight the signs of aging just by applying your foundation.

Shaklee products have beauty inside, so you’re beautiful outside.

  • Minerelles Foundation
    Micronized mineral pigments minimize the appearance of fine lines and wrinkles. Lightweight moisturizers and Vital Repair+® complex enhance skin texture and defend against effects of time and sunlight.
  • Minerelles Powder
    Finely milled luxurious Minerelles powder sets your foundation and eye shadow, complements your coloring, and obscures the appearance of fine lines.
  • Minerelles Concealor
    Covers dark circles, redness and imperfections. Micronized minerals reflect light and soothe skin.

HAIR CARE
GET TO THE ROOT OF STRONG, HEALTHY HAIR

ProSanté
Healthy hair begins at the source: a healthy scalp. After all, that’s where it grows or doesn’t. ProSanté system supports a healthier scalp and thicker looking hair in a complete regimen from cleansing and treatment through styling.

Every product includes Shaklee Scalp Health Complex, 10 scalp-empowering nutrients that promote a fertile environment ripe for lush, healthy growth and maintenance. Swertia extract and ginger stimulate circulation and energize hair follicles into activity, while vitamins and minerals support a healthy scalp. Finally, tea tree and green tea fight antioxidant stress that can damage hair. Healthy hair follicles help protect the hair that’s already growing. Get maximum volume and reduced breakage.

KEY PRODUCT:

  • ProSanté Nourishing Scalp Treatment
    The core of the system, this contains the highest concentrations of the Scalp Health Complex, a patented serum that protects, stimulates and nourishes.

    • No-rinse formula lets you apply, style, and see thicker, healthier looking hair.
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.
pregnan

Kepentingan Vitamin & Mineral Kala Menyusu

Written by WonderMum on . Posted in Baby, Breastfeeding, Breastfeeding Set (Set Bersalin), Kesihatan, Tips Sihat

 

Kebanyakan orang menganggap vitamin dan mineral cuma penting tatkala hamil. Selepas itu, ia tidak diperlukan lagi. Anggapan ini ternyata salah!

Ketika hamil, hospital atau klinik bersalin yang anda dikunjungi lazimnya membekalkan vitamin seperti Obimin (multivitamin yang dirumus khas untuk ibu hamil) dan asid folik. Mahu tidak mahu, anda perlu mengambil bekalan vitamin ini setiap hari bagi memastikan tahap kesihatan diri dan bayi dalam kandungan berada dalam keadaan memuaskan.NEW esp

Ketahuilah, perkara yang sama patut anda lakukan ketika dalam proses menyusukan bayi! Hal ini kerana anda masih memerlukan vitamin dan mineral tambahan dalam usaha menjayakan penyusuan eksklusif. Faktanya, bayi tetap akan mendapat apa yang diperlukannya menerusi susu ibu biarpun tubuh anda kekurangan vitamin atau mineral tertentu. Walaupun begitu, pemakanan sihat dan seimbang yang digabungkan bersama suplemen tetap perlu anda pertimbangkan demi menjamin kesihatan diri dan bayi bagi tempoh jangka panjang.

Ramai yang menganggap keperluan suplemen semasa menyusukan bayi semata-mata hanya untuk memperbanyakkan amaun susu ibu. Tanggapan ini pun salah. Sebenarnya, susu yang penuh nutrisi adalah susu ibu yang mengandungi kesemua khasiat pada tahap optimum dan ia hanya boleh diperoleh daripada tubuh yang sihat. Secara logiknya, sewaktu hamil anda makan pelbagai jenis suplemen untuk menyokong perkembangan bayi. Jadi, apabila berada dalam fasa penyusuan, mengapa keperluan suplemen ini diabaikan. Sama seperti ketika hamil, suplemen turut penting untuk anda membesarkan si manja.


Mungkin agak sukar untuk anda makan dengan baik selepas tempoh kehamilan. Namun, panduan ini mungkin dapat memotivasikan anda untuk berusaha menjaga pemakanan seharian. Setiap hari, anda perlu makan antara 5 – 9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran serta 2 – 3 hidangan protein seperti daging tidak berlemak dan kekacang. Anda juga perlu makan 6 – 7 hidangan karbohidrat seperti nasi, bijiran dan pasta. Sudah semestinya anda perlu kekal hidrat dengan meminum sehingga 8 gelas air sehari.

Memandangkan proses penyusuan susu ibu menuntut keperluan nutrien yang banyak, jadi anda masih perlu mengambil suplemen tambahan untuk melengkapkan zat pemakanan yang diperlukan. Antaranya ialah omega-3 yang ternyata sangat penting untuk perkembangan otak bayi. Sama juga halnya dengan kalsium yang diperlukan untuk tulang dan gigi yang kuat. Vitamin dan mineral lain yang anda perlukan adalah seperti zat besi, zink dan magnesium.

Majoriti suplemen vitamin dan mineral tambahan tidak menjejaskan penghasilan susu dan diakui selamat untuk diambil oleh ibu yang menyusukan bayinya. Walau bagaimanapun, perlu anda ingat bahawa lemak larut seperti vitamin A dan E boleh mengganggu susu ibu. Oleh yang demikian, amalkan sikap berhati-hati apabila mengambil suplemen yang mengandungi kedua-dua jenis vitamin ini. Pengambilan terlalu banyak vitamin-vitamin ini turut boleh memudaratkan bayi. Untuk itu, minta pandangan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mengambil apa jua jenis suplemen.Shaklee Body 017

Dalam usaha menjaga kesihatan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, diingatkan agar anda makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar di samping pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung di dalam jenis makanan yang lain. Sekiranya, anda khuatir masih kekurangan vitamin dan mineral tertentu, suplemen dapat membantu. Pengambilan vitamin dan mineral juga penting bukan sekadar atas sebab nutrisi susu, tetapi lebih daripada itu, ia dapat memastikan anda sentiasa dalam keadaan mood yang baik, sihat, cergas dan bertenaga selalu.

Syafie Muhammad

7 Tanda Si Kecil Sayangkan Anda

Written by WonderMum on . Posted in Keluarga

Anak yang semakin membesar, pastinya menguja ibu bapa. Kasih sayang diberikan sepenuhnya kepada anak kecil ini. Bak kata pepatah, Ibu mana tidak sayang terhadap anaknya. Tetapi bagaimana pula anda mengetahui anak sayang anda?

 

Bersama NORHASLIZA YUSOFF untuk mengetahui tanda-tanda si kecil menyayangi anda.

  • 1. Si Kecil Ceria Melihat Wajah Anda
    Sejak bayi dia berusaha untuk mengingati wajah anda. Dia akan merenung wajah anda dalam tempoh yang lama. Memang benar, dia tidak memahami apa-apa tentang dunia sekitarnya. Tetapi dia tahu, anda sangat penting buat dirinya. Apabila usianya meningkat satu tahun dia memberikan senyuman yang paling lebar kepada orang yang disukainya. Dia mula berhati-hati terhadap orang yang tidak dikenali dan wajah yang jarang dilihat. Menjadi lebih gelisah apabila dipisahkan dari ibu bapa.
  • 2. Si Kecil Berfikir Tentang Anda
    Walaupun anda tidak berada di sampingnya, dia tetap mengingati anda. Lazimnya antara 12 hingga 24 bulan, dia akan mengerutkan wajahnya dan melihat sekelilingnya apabila ditinggalkan sendirian dalam bilik. Kandang kala, menunjukkan reaksi gelisah apabila anda tidak berada di sampingnya. Tetapi kembali ceria dan tersenyum apabila anda kembali mendapatkannya.

  • 3. Si Kecil Buat Ragam
    Jangan salah faham! Jeritan tangisan yang diluahkan bukan tanda dia tidak menyukai anda dan tidak sayang anda. Dia bersikap begitu kerana dia terlalu mempercayai anda sepenuhnya. Dia mahu meluahkan rasa tidak selesa kepada anda tanpa rasa bersalah dengan harapan anda akan menenangkannya.
  • 4. Si Kecil Bertatih Berlari Kepada Anda
    Dia berlari ke sana sini tanpa henti, lalu terjatuh dan menangis. Dia berlari mendapatkan anda. Dia amat memerlukan anda apabila menghadapi kesulitan. Walaupun pada awal usia satu tahun, pertuturannya masih belum lancar tetapi tingkah laku ini jelas menunjukkan dia sayang anda. Malah ada sesetengah kanak-kanak kecil masih belum mengetahui pengertian sebenar ‘mama saya kamu’.
  • 5. Si Kecil Membuat “Kejutan” Kepada Anda
    Sedang anda minum petang di halaman rumah, anak kecil memberi ciuman di pipi anda. Emosi yang ditunjukkan oleh anak ini menunjukkan perkembangan emosinya yang positif. Dia begitu menghargai anda dengan memberi kejutan buat anda.
  • 6. Si Kecil Minta Persetujuan Anda
    Dia akan mulai meminta anda untuk bersetujuan terhadap apa yang ingin dilakukannya. Dia mahu segala perbuatan yang dilakukannya nanti akan dihargai oleh ibu bapanya. Walaupun ia menunjukkan ada unsur si kecil bimbang akan dimarahi oleh anda, tetapi secara tersirat, si kecil sentiasa mengingati kata-kata nasihat anda supaya berkelakuan baik setiap masa. Sikap sebegini menunjukkan tingkah laku si kecil semakin baik.
  • 7. Si Kecil Dengar Arahan Anda
    “Adik, tolong mama kemas permainan dan masukkan dalam beg ini.” Si kecil menuruti arahan anda itu walaupun dia sedang seronok menonton rancangan kartun kegemarannya. Walaupun kerja mengemas itu hanya sekejap dilakukannya, tetapi kesanggupannya untuk berhenti membantu anda itu jelas menunjukkan dia menyayangi anda. Pendekatan ini juga mampu melatihnya pada awal usia tentang disiplin diri.
  • Sumber: http://www.majalahpama.com.my

 

NEW esp

Testimoni Sulung Saya – Pengalaman hebat bersama Shaklee~

Written by Dila Roslan on . Posted in Baby, Breastfeeding, Breastfeeding Set (Set Bersalin), Kesihatan, Testimoni Breastfeeding Set

Allah menguji saya apabila anak dimasukkan ke ICU disebabkan infection pada paru-paru. Doktor meminta saya menyediakan bekalan susu ibu untuk diberikan padanya. Alhamdulillah, kesan pengambilan Energizing Soy Protein (ESP) dan Set Confinement, saya tiada masalah untuk mengepam susu untuk dibuat stok. Doktor sampai terkejut melihat stok susu yg begitu banyak sehingga saya demam pada hari ke-3 disebabkan bengkak susu…

 

Bila sebut je ‘Shaklee’ ni, mmg satu perkataan yang tak asing lagi bagi saya…Agaknye 1st time dengar Shaklee ni pun masa sekolah rendah…masa tu ibu saya jadi member..tapi masalahnya tak pernah pula nampak botol Shaklee kat umah…sahlah ibu saya memamg macam saya, bukanlah seorang yang suka terikat kepada komitmen…jadi bila cakap pasal vitamin ni, memang dah agak, klau beli sebotol vitamin tu belum tentu lagi tahun depan akan habis…Saya yakin dengan pemakanan yg seimbang, tak perlu lagi vitamin…Namun segalanya berubah bila saya disahkan mengandung anak pertama….Semasa kandungan berusia 5 bulan, dengan berkerja 6 hari seminggu di construction site, membuatkan saya mudah penat dan lesu….saya membeli dan mencuba beberapa vitamin yg dibeli di farmasi…Walaupun tak nampak perubahan yg ketara, saya teruskan makan vitamin tersebut juga…konon-konon dah ambil supplement la…


Pada usia kandungan 7 bulan, saya banyak terbaca tentang kebaikan ‘breastfeeding’ dan membuatkan saya berazam untuk menyusukan anak dengan susu ibu secara ekslusif…Lalu bermulalah usaha saya mencari vitamin/supplement yg sesuai..Kebetulan seorang senior syorkan saya ambil Energizing Soy Protein (ESP) sebagai ‘energy booster’ pada bulan Ramadhan…Allhamdulillah saya menjadi kembali bertenaga dan sejak itu saya tak pernah miss ambil ESP..

Alhamdulillah, pada 9 November 2010, anak lelaki saya selamat dilahirkan…Namun Allah menguji saya apabila anak dimasukkan ke ICU disebabkan infection pada paru-paru. Doktor meminta saya menyediakan bekalan susu ibu untuk diberikan padanya. Alhamdulillah, kesan pengambilan Energizing Soy Protein (ESP) dan Set Confinement, saya tiada masalah untuk mengepam susu untuk dibuat stok. Doktor sampai terkejut melihat stok susu yg begitu banyak sehingga saya demam pada hari ke-3 disebabkan bengkak susu…Maha suci kuasa Allah, penyakit anak saya bertambah baik lebih cepat dari yang dijangkakan mungkin disebabkan juga antibodi yg terkandung dalam susu ibu….

167474_173220162717372_5443646_n

Hasil pam pada hari ke-3

Sampai di rumah, saya tiada masalah untuk menyusukan anak saya di samping membuat stok untuk hari bekerja nanti…Tak sangka ibu saya yang mulanya tak bersetuju dgn keputusan saya untuk direct breastfeeding anak saya, tapi akhirnya dia sendiri yang ‘promote’ breastfeeding ni kepada saudara mara saya…Ibu saya memuji anak saya yang tak banyak meragam, tak kembung perut dan ‘sopan’ je…

Alhamdulillah, kini saya nampak hasil pelaburan dan kesabaran saya yang baru sekejap ni…Anak saya membesar dengan sihat dan tak banyak karenahnya..Keputusan untuk menyusukan anak secara ekslusif yang pada awalnya untuk menjimatkan perbelanjaan membeli susu formula akhirnya menjadikan niat saya ikhlas untuk memberikan anugerah Allah ini khasiat yang terbaik dari susu ibu…Dan saya percaya, dengan hati dan niat yang ikhlas, anak saya menjadi seorang anak yang soleh dengan izin Allah selain mendapat keberkatan daripada mengamalkan sunnah ini…

 syafieSeronok Syafie dapat minum susu ibu =)

Terima kasih kepada senior saya dan kak Cery yang banyak memberi tunjuk ajar dan semangat untuk saya meneruskan ‘Exclusive Breastfeeding’…Saya bersyukur kerana ditemukan dengan produk Shaklee..Setiap hari, saya tidak lupa untuk berdoa Allah murahkan rezeki anak saya dengan susu ibu dan syukur Alhamdulillah, doa saya dimakbulkan-Nya…Semoga dengan penyusuan ini Allah menerima usaha saya dalam menjalankan tanggungjawab menjaga anugerah-Nya yang tidak terhingga ini…  Amin..

Oleh: Puan Dilla

Artikel ini telah diterbitkan di www.mamafaiz.com sebagai pemenang bertuah Omega free dalam contest hadiah hujung tahun 2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

keen~

|

simple.. boleh cuba ni.. ^_^

mama

|

ngeri juga gmbr keputihan tu.tp benar..

Dieyna

|

ESP yang mengagumkan…

%d bloggers like this: